Ergonomie, škola zad

15.05.2012 20:09

Škola zad je preventivní program určený pro všechny, kteří mají jednostrannou (sed u počítače, sed v autě, obsluha přístrojů) nebo těžkou (zvedání těžkých břemen) práci, při níž pociťují bolesti nebo rychle nastupující svalovou únavu. Je souborem informací a praktických cvičení vedoucích k prevenci, ochraně a zlepšení stavu naší tělesné schránky a duševního zdraví. Způsoby zvládání stresu v běžném životě, informace o ergonomii a uspořádání pracovního i domácího prostředí. Tento program učí vhodné pohybové návyky a správné držení těla s cílem eliminace poloh a pohybů, které obtíže vyvolávají. U lidí, kteří dosud bolesti nemají, pak škola zad a s ní spojené úpravy pracovního prostředí vedou k prevenci potíží pohybového aparátu v budoucnu. Ve škole zad je např. možné dozvědět se, jak umístit počítač, jak si přizpůsobit nábytek v kanceláři, jak si ulevit při dlouhé jízdě autem, jaká postel je vhodná ke spaní, proč je důležité umět nosit břemena, že stres je též viníkem, a proto i každodenní psychohygiena ovlivňuje páteř, že každodenní cvičení není přepychem, ale nutností, a mnoho dalších praktických rad.

Bolesti zad jsou v současné populaci velice rozšířené a mohou člověka potkat téměř v každém věku. Hybný systém nemá možnost donutit svého majitele, aby jej dostatečně zatěžoval, a i proti přetížení je do velké míry bezbranný. Výsledkem je, že hybný systém člověka ve vysoce technicky vyvinuté společnosti je zatěžován nedostatečně a hlavně jednostranně, což se velmi nepříznivě odráží nejprve na funkčním a posléze i morfologickém stavu.

Bolest má fyziologicky funkci signální, ochrannou. Pohybový sytém je ale ovlivnitelný vůlí a člověk často bolest ignoruje a dále postiženou oblast přetěžuje.

Součástí tréninku s klientem je teoretický a praktický návod, jak v životě provádět běžné stereotypy, kterým se nemůžeme vyhnout. Dozví se vše podstatné o správném držení těla i správném pohybovém stereotypu (při sezení, stání, chůzi, odpočinku a při všech fyzických aktivitách ať už v zaměstnání nebo doma). Celá škola zad je shrnuta do 10 sezení.

 

 

Zpět